Hållbara priser
Billiga fraktalternativ
Effektivt sortiment

Plåster & Sårförslutning

Visar 24 av 95 produkter
Sortera efter

Plåster & Sårförslutning

Frågor och svar - plåster och sårförslutning


Vad finns det för olika typer av plåster?
Precis som det finns olika typer av sår finns det olika typer av plåster, beroende på sårets egenskaper och sårbärarens förutsättningar. Några exempel är vanliga plastplåster, vattentäta plåster, sportplåster, gelplåster, hydrokolloidplåster, sterila plåster, samt plåster med antibakteriella egenskaper. Plåster kommer också i olika storlekar. Vissa plåster är kommer i styck och vissa på rulle som du behöver klippa.

Finns det något speciellt jag ska tänka på när jag sätter på ett plåster?
Innan du sätter på plåstret ska du rengöra såret noggrant, vilket hjälper till att minska risken för infektion. Du ska inte röra vid plåstrets självhäftande yta för att undvika att överföra smuts och bakterier. Det är också viktigt att plåstret täcker hela såret och att det sitter tätt runt kanterna.

Hur länge ska man ha på sig ett plåster?
Det beror på skadans typ och var den är lokaliserad på kroppen. Generellt sett bör du byta plåster dagligen eller oftare om de blir smutsiga eller våta.

Hur avlägsnar man ett plåster på bästa sätt?
För att ta bort ett plåster, dra det försiktigt i riktning bort från såret. Om det gör ont att ta bort plåstret, kan det hjälpa att blötlägga det i varmt vatten för att lösa upp självhäftande lagret innan du drar bort det.

Kan man vara allergisk mot plåster?
Ja, det är möjligt att vara allergisk mot materialet i plåstret. Om du upplever rodnad, klåda eller irritation runt plåstret kan det vara ett tecken på en allergisk reaktion. Du bör sluta använda plåstret och konsultera en läkare om symtomen kvarstår eller försämras.

Kan man använda plåster på öppna sår?
Plåster kan användas på mindre öppna sår för att hjälpa till att skydda dem mot smuts och bakterier. Men om såret är mycket djupt eller om det fortsätter att blöda, bör du söka medicinsk hjälp.

Kan man bada eller duscha med ett plåster på?
Det beror på vilken typ av plåster du använder. Vattentäta plåster är designade för att kunna användas i vattenmiljöer, men vanliga plastplåster kan riskera att lossna när de utsätts för vatten. Läs instruktionerna på förpackningen för att se om det är lämpligt att använda plåstret i vatten.

Kan man återanvända ett plåster?
Nej, plåster är engångsartiklar och bör kastas efter att de har använts en gång. Återanvändning kan leda till en ökad risk för infektion och irritation.