Hållbara priser
Billiga fraktalternativ
Effektivt sortiment
Ursäkta tillgängligheten. Vi flyttar vårt lager och är snart tillbaka som vanligt. 

Glasögon

Frågor och svar om GlasögonVad är glasögon och vad används de för?
Glasögon är synhjälpmedel med linser monterade i en ram. De används för att korrigera synfel som närsynthet, översynthet och astigmatism samt för att förbättra synskärpan.

Hur vet jag om jag behöver glasögon?
Om du upplever suddig syn, huvudvärk, ögontrötthet eller svårigheter att se på nära eller långt håll bör du genomgå en ögonundersökning för att avgöra om du behöver glasögon.

Vad är närsynthet och hur kan glasögon hjälpa?
Närsynthet innebär svårigheter att se på långt håll. Glasögon för närsynthet har konkava linser som korrigerar bilden och gör den tydligare för personer med detta synfel.

Hur fungerar glasögon för översynthet?
Översynthet innebär svårigheter att se på nära håll. Glasögon för översynthet har konvexa linser som korrigerar synen på nära håll och gör det lättare att fokusera på nära objekt.

Vad är astigmatism och hur kan glasögon hjälpa?
Astigmatism innebär en ojämn form på ögats lins eller hornhinna, vilket leder till suddig eller förvrängd syn. Glasögon med cylindriska linser kan korrigera astigmatism och förbättra synskärpan.

Hur ofta bör jag genomgå en synundersökning för att uppdatera mina glasögon?
Det rekommenderas att genomgå en synundersökning varje eller vartannat år för att säkerställa att dina glasögon är korrekt anpassade och att din syn är uppdaterad.

Kan jag köpa glasögon online utan att genomgå en ögonundersökning?
Möjligheten att köpa glasögon online utan ögonundersökning beror på ditt synfel och om du har recept från tidigare undersökningar. Det är dock alltid bäst att genomgå regelbundna ögonundersökningar för att få aktuella recept.

Vad är progressiva glasögon?
Progressiva glasögon är multifokala linser som ger korrigering för olika synavstånd. De används för att korrigera presbyopi, där ögats förmåga att fokusera på nära håll försämras med åldern.

Kan jag köpa glasögon utan recept?
Du kan köpa icke-receptbelagda, s.k. färdiga, läsglasögon utan recept. För glasögon med recept krävs en ögonundersökning för att säkerställa korrekt korrigering av ditt synfel.

Hur rengör jag mina glasögon på bästa sätt?
För att rengöra dina glasögon bör du använda en mikrofiberduk och en speciell glasögonrengöring. Undvik att använda papper eller kläder som kan repa linserna.

Kan jag använda glasögon när jag kör bil?
Ja, om du har synfel som kräver korrigering bör du använda dina glasögon när du kör bil för att säkerställa klar och korrekt syn på vägen.

Finns det speciella glasögon för datorarbete?
Ja, speciella arbetsglasögon eller datorskärmsglasögon kan minska ögontrötthet och förbättra synkomfort vid långvarigt arbete framför en datorskärm.

Vad är antireflexbehandling på glasögon?
Antireflexbehandling är en ytbehandling på glasögonlinser som minimerar reflektioner och ökar ljusgenomsläppet. Det förbättrar synskärpan och minskar bländning, särskilt vid nattkörning.

Hur väljer jag rätt bågar för min ansiktsform?
För att välja rätt bågar bör du överväga din ansiktsform. Runda ansikten passar oftast i fyrkantiga eller rektangulära bågar, medan fyrkantiga ansikten kan kompletteras med ovala eller runda bågar.

Finns det glasögon för att skydda mot blått ljus från skärmar?
Ja, glasögon med blåljusfilter kan minska den potentiella ögonbelastningen från skärmar genom att minska exponeringen för skadligt blått ljus.

Hur vet jag om mina barn behöver glasögon?
Om ditt barn visar tecken på suddig syn, huvudvärk, eller om de sitter nära TV:n eller böcker, bör du genomföra en ögonundersökning för att bedöma om glasögon är nödvändiga.

Kan jag använda solglasögon istället för vanliga glasögon utomhus?
Solglasögon skyddar mot UV-strålar men korrigerar inte synfel. Om du behöver synkorrigering bör du använda receptbelagda glasögon under solglasögonen eller överväga receptbelagda solglasögon.

Vilka är fördelarna med att använda kontaktlinser jämfört med glasögon?
Fördelarna med kontaktlinser inkluderar bättre perifer syn, ingen båge som begränsar synfältet, och ökad frihet från glasögon. Kontaktlinser kräver dock noggrann hantering och underhåll.