Hållbara priser
Billiga fraktalternativ
Effektivt sortiment
Ursäkta tillgängligheten. Vi flyttar vårt lager och är snart tillbaka som vanligt. 

Laktosintolerans

Frågor och svar om LaktosintoleransVad är laktosintolerans och vad orsakar det?
Laktosintolerans innebär att kroppen har svårt att bryta ner laktos, sockret som finns i mjölk och mjölkprodukter. Det beror på en brist av enzymet laktas som behövs för att smälta laktos.

Vilka är vanliga symptom på laktosintolerans?
Vanliga symptom på laktosintolerans inkluderar buksmärtor, gasbildning, uppblåsthet, diarré och ibland illamående efter att ha konsumerat mjölkprodukter.

Finns det olika grader av laktosintolerans?
Ja, det finns olika grader av laktosintolerans. Vissa personer kan tolerera små mängder laktos medan andra kan vara kraftigt påverkade och behöver undvika mjölkprodukter helt.

Hur diagnostiseras laktosintolerans?
Laktosintolerans kan diagnostiseras genom olika tester, inklusive laktosintoleranstest, vätgasandningstest och elimineringstester där man utesluter mjölkprodukter för att se om symptomen försvinner.

Vilka livsmedel bör undvikas vid laktosintolerans?
Personer med laktosintolerans bör undvika livsmedel som innehåller höga halter av laktos, såsom mjölk, ost, grädde och vissa mejeriprodukter. Många livsmedel erbjuder också laktosfria alternativ.

Hur kan man hantera laktosintolerans i vardagen?
Att hantera laktosintolerans innebär ofta att välja laktosfria alternativ och vara medveten om ingredienserna i livsmedel. Många väljer även kosttillskott av laktasenzym för att underlätta matsmältningen.

Kan laktosintolerans utvecklas under livets gång?
Ja, laktosintolerans kan utvecklas under livets gång. Det kan vara genetiskt eller uppstå som ett resultat av sjukdom, skada på tarmen eller andra faktorer.

Vad är skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi?
Laktosintolerans och mjölkallergi är olika tillstånd. Laktosintolerans innebär brist på laktasenzymet och problem med att smälta laktos, medan mjölkallergi är en immunreaktion mot proteiner i mjölk, främst kasein och vassle.

Finns det laktosfria alternativ för personer med laktosintolerans?
Ja, det finns många laktosfria alternativ på marknaden, inklusive laktosfri mjölk, ost, yoghurt och andra mejeriprodukter. Dessutom finns det laktosfria ersättningar och produkter baserade på växtbaserade mjölkersättningar.

Kan laktosintolerans behandlas eller botas?
Laktosintolerans är oftast inte botbar, men symptomen kan hanteras genom att undvika laktos eller använda laktasenzymtillskott för att underlätta matsmältningen.